Nieuws
APK: de periodieke autokeuring.

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in
Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering
van de verkeersveiligheid, en ter bescherming van het milieu.

De APK is jaarlijks verplicht voor alle auto’s van 3 jaar en ouder.

Garage Dijkman is een RDW erkende keuringsinstantie, en keurt auto’s van alle merken en typen.


Een afspraak voor een APK keuring is bij Garage Dijkman snel gemaakt.

Om een afspraak te maken kunt u bellen naar 072 - 572 74 97.
Maar u kunt ook via onze online service een afspraak maken.
Download hier alle voertuigtechnische apk eisen.Wat is APK?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu.

In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Wegenverkeerswet 1994 en daarvan afgeleide regelingen. Volgens deze regelgeving moet u uw personenauto of bedrijfsauto die – beladen – niet zwaarder mag zijn dan 3.500 kg, jaarlijks laten keuren. Tenminste, als de voertuig drie jaar of ouder is.

Zware bedrijfsauto’s, aanhangwagens en opleggers moeten jaarlijks worden gekeurd vanaf het moment dat ze één jaar oud zijn. De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijft dus belangrijk.

Meer informatie over de APK-keuring vindt u op www.rdw.nlWanneer moet een auto gekeurd worden?

De zogenaamde ‘datum van eerste toelating’ is bepalend voor de keuring. Deze datum is vermeld op kentekenbewijzen die zijn afgegeven na 1 januari 1995. Bij kentekenbewijzen die zijn afgegeven vóór deze datum, is de datum van eerste toelating meestal de afgiftedatum van het Voertuigbewijs. Drie jaar na deze datum moet een personenauto of bestelauto voor het eerst zijn gekeurd en daarna ieder jaar.

Zware bedrijfsvoertuigen moeten één jaar na genoemde datum voor het eerst zijn gekeurd. U kunt uw auto al vanaf twee maanden vóór de keuringsdatum laten keuren. De keuringsdatum voor het volgende jaar blijft dan op de oorspronkelijke datum staan en wordt dus niet vervroegd. Als uw auto niet of niet tijdig is goedgekeurd, kunt u een bekeuring krijgen.

Controleer hier online de volgende datum wanneer uw auto uiterlijk APK gekeurd moet zijn (werkt alleen wanneer u auto reeds een keer gekeurd is. De eerste APK-keuring is verplicht 3 jaar na afgifte kenteken deel 1).
Wat wordt er gedaan tijdens een APK-keuring?

Een APK-keuring is een uitgebreide controle van alle punten van de auto die belangrijk zijn om veilig te kunnen rijden. Hierbij kunt u onder andere denken aan remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting, carrosserie etc. Ook worden het voertuigbewijs en het voertuigidentificatienummer gecontroleerd.

Tenslotte wordt gekeken naar aspecten die voor het milieu belangrijk zijn, zoals de uitlaatgassen. Hiervoor wordt een roetmeting (bij dieselauto’s) of viergasmeting (bij benzineauto’s) gedaan.


>>maak online afspraak


Download hier alle voertuigtechnische apk eisen.


Roetmeting.

Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto’s met een dieselmotor én met een bouwjaar van 1980 of later bij de APK een roetmeting. De APK-keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting.

Bij deze meting is het van groot belang dat u uw voertuig in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt, om motorschade te voorkomen. De dieselmotoren van na 1972 zijn erop geconstrueerd om deze meting te kunnen ondergaan mits de onderhoudsbeurten overeenkomstig de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.^

Viergasmeting.

Vanaf 1 januari 1998 moeten auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator én met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.^

Goedkeuring, afmelden en verplichte steekproef.

Als uw auto is gekeurd ontvangt u een keuringsrapport, zowel bij een goedkeuring als bij een afkeuring van het voertuig. Zorg dat u het keuringsrapport altijd krijgt, omdat u het keuringsrapport (bij een goedgekeurde auto) tijdens het gebruik van de auto bij u moet hebben. De politie kan er om vragen.
Sinds 1 maart 2000 worden op het keuringsrapport niet alleen de reparatie- en afkeurpunten aangegeven, maar ook adviespunten. Dit zijn geconstateerde gebreken die nog niet tot afkeuring van uw voertuig leiden maar wel binnen afzienbare tijd vervangen of gerepareerd moeten worden. Ook worden voertuigonderdelen die zijn vervangen ten behoeve van een APK-goedkeuring bewaard totdat er een eventuele steekproef is geweest en totdat u het keuringsrapport heeft ontvangen.

Wanneer de auto wordt afgekeurd bent u vrij om te kiezen waar u de noodzakelijke reparaties wilt laten uitvoeren. Garage Dijkman biedt een gratis herkeuring aan wanneer de reparaties door Garage Dijkman worden uitgevoerd. De gratis herkeuring geldt ook wanneer de reparatie(s) niet door Garage Dijkman kan worden uitgevoerd. De herkeuring moet in dat geval binnen 2 weken na de oorspronkelijke keuring plaatsvinden. Voor overige herkeuringen brengt Garage Dijkman een bedrag van € 14,- in rekening.
Waarom meewerken aan de steekproef?

Het kan gebeuren dat uw voertuig geselecteerd is voor een steekproef. Uw voertuig moet dan na de keuring nog beschikbaar blijven voor de RDW. De RDW-controleur is binnen 90 minuten na de afmelding aanwezig. Uw voertuig moet dus (maximaal) anderhalf uur, plus de tijd die nodig is voor de steekproefherkeuring zelf, beschikbaar blijven.

U bent verplicht om aan de steekproef mee te werken. Wanneer u uw voertuig meeneemt voordat de RDW is geweest, krijgt u geen keuringsrapport. De eventuele goedkeuring van uw voertuig wordt dan ingetrokken en de nieuwe APK-keuring mag daarna alleen worden verricht door de RDW. U kunt dus niet meer terecht bij het bedrijf dat de keuring heeft verricht, maar u zult een afspraak moeten maken bij één van de keuringsstations van de RDW. Dit kunt u doen via de klantenservice van de RDW.
Meer informatie over de APK-keuring vindt u op www.rdw.nl
^


©2018 Garage Dijkman - cms/design by: sierra240 crossmedia